urunilani'na hoşgeldiniz!

Yeni ‘cüce galaksiler’ keşfedildi

Yeni 'cüce galaksiler' keşfedildi

ABD’den bir grup astronom, bilim tarihinde ilk kez bir cüce galaksi topluluğunu görüntüleyerek tespit etmeyi başardı.

California Üniversitesi Fizik ve Astronomi Bölümü gözlem ekibi, yerçekimsel kırılma veya yerçekimsel lens denilen, uzaktaki bir gök cismiyle aynı görüş çizgisindeki bir cismin diğerinden aldığı ışığı büyüterek doğal bir lens işlevi göreceği varsayımından yola çıkarak, daha önce tespiti mümkün olmayan cüce galaksi topluluklarını görüntülemeyi başardı.

Hubble uzay teleskobundaki Wide Field 3 kamerasını kullanan ekip, üç galaksi öbeğinin derinlik görüntülerini kaydetti. Görüntüler, çok sayıda cüce galaksinin varlığını ortaya çıkardı.

Tespit edilen mini galaksilerin yıldız oluşumu bakımından evrenin en üretken olduğu kozmik döneme ait olduğu ileri sürüldü.

“The Astrophysical Journal” dergisinde yayımlanan araştırmada kullanılan yöntemin bilim dünyasına evrenin erken dönemdeki oluşumu hakkında çok daha geniş bilgi sağlayacağı kaydedildi.

Mars’ta dev buluş

Austin kentindeki Texas Üniversitesinden bilim adamlarının liderliğindeki bir ekip, NASA’nın Mars Yörünge Kaşifi’nin verilerini kullanarak Mars’ta büyük bir buzul yatağı tespit etti.Amerikan Jeofizik Birliğinin resmi yayını Jeofizik Araştırma Yazıları tarafından hazırlanan bir raporda, Mars’ın Utopia Planitia bölgesinde 375 bin kilometrekarelik buz tabakası bulunduğu duyuruldu. NASA’nın Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü Jet Propulsion Laboratuvarının internet sayfasında yapılan açıklamada ise buzul havzanın çapının 2 bin 50 mil (3 bin 300 kilometre) uzunluğunda olduğu bildirildi.Keşfin uzay aracının radarıyla gerçekleştirildiğini duyuran NASA, ayrıca bu keşfin Mars’ın tarihi ve gelecekte olası su kaynaklarının belirlenmesi bakımından önemli olduğunu kaydetti.

En yuvarlak yıldız keşfedildi

Almanya’nın Göttingen kentindeki Max-Planck Güneş Sistemleri Araştırmaları Enstitüsünün (MPS) sözcüsü Birgit Krummheuer, yaptığı açıklamada, “Kepler 11145123” adı verilen yıldızın dünyadan 5 bin ışık yılından daha uzakta bulunduğunu söyledi.Krummheuer, 1 buçuk milyon kilometrelik çapıyla Güneş’in yaklaşık 2 katı büyüklüğündeki yuvarlak yıldızın ekvator çapının, kutupları arasındaki çapından sadece 1 buçuk kilometre daha uzun olduğunu, böyle büyük bir kütlede bu mesafenin çok kısa sayılabileceğini belirtti.MPS’de görevli astronom Laurent Gizon da “Science Advances” adlı bilim dergisine yazdığı makalede, tesadüfen keşfedilen yıldızın, kendi ekseni etrafında Güneş’ten 3 kat daha yavaş döndüğünü ifade etti.Gizon, Güneş’in ekvator çapının bile, kutupları arasındaki çapından 10 kilometre daha uzun olduğunu, hatta bu farkın dünyada 21 kilometre olduğunu kaydetti.

KAYNAK : Yenişafak